letterlijke groei figuurlijke groei gevarieerde groei wild groei actuele groei contactuele groei
waarisjackvanmildertmeebezig

Gesprekschuttingen

Investeer in geluk!

Beeldend kunstenaar Van Mildert ontwikkelde voor Stichting de barak in Lelystad enkele concrete producten die kunnen worden ingezet om de sociale samenhang en gemeenschappelijk geluk te stimuleren:
- sociale schutting met praatluiken
- de minder vrijblijvend sociale schutting met praatplateau
- picknicktafel

Deze geluk versterkende hulpmiddelen worden door jongeren van de jeugdinrichting LSG-Rentray op bestelling in de houtwerkplaats gebouwd. De productie- en levertijd worden in nadere overeenstemming uitgewerkt. Er dient rekening gehouden te worden met het feit dat de productie onderdeel is van het behandeltraject van de jongeren en niet commercieel van aard is.

Let op: bewoners die geluksproducten afnemen en in gebruik gaan nemen krijgen mogelijk te maken met:
* een verbeterd wijkgevoel
* een verhoogd woongenot
* sociale insluiting
* geluksbeleving in het algemeen, en in het bijzonder in Warande
* kans op verhoogde economische waarde van huis en kavel

Meer informatie, prijzen en bestellingen: www.debarak.nl

Pioniers van Warande:op jacht naar geluk!
Deurmatgesprekken

Deurmatgesprek met wethouder en planologen

Op jacht naar geluk

Hoe kijken de toekomstige bewoners tegen geluk en het nut om samen te investeren in de sociale samenhang van de wijk aan? Van Mildert ontwikkelde hiervoor, in opdracht van Stichting de Barak, het format Deurmatgesprekken. Middels deze Deurmatgesprekken is hij de dialoog aangegaan met bestuurders en toekomstige bewoners. Op een toetsenbord kom je de asterisk ( *) tegen. Deze zit meestal boven de 8. Dit teken wordt ook wel gebruikt om een jaartal van een geboorte aan te duiden, net zoals een kruisje voor een jaartal het sterfjaar aanduidt. Je hebt een vijf- en een zes-takkige variant. De vijf-takkige is uitgevoerd in graskleurig tapijt met aan het eind van iedere tak een deurmat. Op het ronde deel van de asterisk is een ronde gelukstafel met vijf stoelen geplaatst.

Ter voorbereiding op de Deurmatgesprekken bezocht de kunstenaar de aan het Warande grenzende justitiële jeugdinrichting LSG-Rentray. Zij krijgen er met de komst van de wijk nieuwe buren bij. Kunnen zij nog iets voor elkaar betekenen? Want naast de volstrekt andere uitgangspunten om in het gebied te verblijven is er een opmerkelijke parallel: beide groepen bouwen aan een nieuwe toekomst!
Tijdens workshops werd gekeken wat de basis voor geluk zou kunnen zijn en wat het belang is van sociale integratie. Uiteindelijk bouwden de jongeren een gelukstafel die werd voorzien van gelukskreten die zij met elkaar formuleerden. Deze tafel en de gelukskreten vormden zowel letterlijk als figuurlijk het uitgangspunt van de Deurmatgesprekken met bestuurders en bewoners tijdens het project Pioniers van Warande: Op jacht naar geluk!

Labyvind – Nederlands Forensisch Instituut

Labyvind, lichtsculptuur

Opening Fieldlab, maart 2011

In opdracht van het NFI Field Lab ontwikkelde kunstenaar Jack van Mildert een lichtkunstwerk. Met zijn Labyvind spoort hij ons aan om opnieuw te kijken. De vormentaal die hij heeft gekozen verwijst naar de signaleringsbordjes die in gebouwen hangen om de nooduitgang aan te duiden. Ze hangen er zo vanzelfsprekend dat ze bijna onopvallend zijn.
In het kunstwerk zien we een ovaal labyrint dat refereert aan een vingerafdruk. Bij de ingang van het labyrint staat de witte pijl naar binnen gericht. Het symboliseert het onderzoek dat nodig is om de juiste weg te vinden en door te dringen tot de kern van de zaak. Dit, en het hernieuwd kijken, zijn verwijzingen naar het innovatieve onderwijs en forensisch bewustzijn dat de Academy wil bewerkstelligen.

De VerhalenKaravaan

De VerhalenKaravaan is een initiatief van schrijver Piet Hartman en kunstenaar Jack van Mildert en speelt zich af in het Land van Heusden en Altena met medewerking van de gemeente Aalburg, gemeente Werkendam, gemeente Woudrichem en Schatten van Brabant van de provincie Noord-Brabant.

Het duo deed in 2010 onderzoek, trok tips na van bewoners, spraken lokale helden en speurde naar bijna vergeten geschiedenis. De gevonden verhalen werden opgetekend en doorgegeven aan lokale kunstenmakers. Professionals en amateurs maakten er een creatieve vertaalslag van. De resultaten van al dit werk werd zaterdag 18 september getoond en voorgedragen. Tijdens deze bijzondere tocht met rijtuigen kwam het landschap van heden en verleden op een creatieve manier tot leven. De route is nadien bewerkt en uitgebracht als routekaart. Deze is gratis verkrijgbaar bij de lokale VVV-kantoren. De route, de verhalen en een filmimpressie van het project zijn vanaf maart 2011 te bekijken op. www.deverhalenkaravaan.nl

De 4e verdieping – De stad en de menselijke maat

De 4e verdieping – De stad en de menselijke maat

Stichting De 4e Verdieping heeft in 2008 en 2009 onderzoek verricht naar de rol van kunst in relatie tot de identiteit van Gorcum. In het overzichtsboek dat in november 2009 gepresenteerd werd blikken we terug op een jaar van onderzoek, lezingen, discussies,
publieksvoorstellen en projecten van kunstenaars. Het boek bevat naast beschouwingen van de initiatiefnemers de lezingen van de kritische denkers Nicolaas Buffinga, Marius de Geus, Rudie van Meurs en Siebe Thissen en de uitgevoerde projecten van de kunstenaars Anno Dijkstra, Martina Florians, Hieke Pars en Rob Sweere en stadsdichter Ro van Doesburg.
Vanaf januari 2010 zijn we begonnen met de voorbereidingen van een vervolg op het project. Actuele informatie kunt u vinden op www.vierdeverdieping.nl

De 4e verdieping is een initiatief van de kunstenaars Joke van Kerkwijk en Jack van Mildert in samenwerking met tentoonstellingsmaker en journalist Piet Augustijn en wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Gorinchem, Artoteek Gorinchem, Gorcums Museum en de provincie Zuid-Holland.